Най-красивите замъци по света (Част 2)

НАЙ-КРАСИВИТЕ ЗАМЪЦИ НА СВЕТА

Ето че дойде време за втората част със следващите най-красиви замъци по света. Тази част съдържа още 8 замъка, отличаващи се със своята грандиозност и история.

ЗАМЪКЪТ ЕЛЦ - ПРИКАЗНИЯТ ЗАМЪК
Замъкът Елц (Германия) - старовремска приказка - кликнете на изображението за да го видите в цял размер
Сякаш излязъл от някоя старовремска приказка за принцове, каляски и принцеси замъкът Елц стой достолепно на хълмисто възвишение насред най-прочутата долина в Германия – Мозел. Тук климатът е божествено мек, а пейзажите непрекъснато се сменят, благодарение на удивително красивата и разнообразна природа. Тук римляните основават най-стария град в Германия – Триер. Точно тук се намира и най-старото лозарско селище – Ноймаген с най-стария винарски кораб, както и най-старата мелница, северно от Алпите. Тук е разположен и замъкът Елц, който е заобиколен от девствената природа на мястото, където река Мозел навлиза в областта Айфел. През 1268 г. собствеността над замъка си поделят тримата братя Елц, представляващи три различни фамилни разклонения. С течение на годините всеки от родовете застроявал отделно своята част от собствеността, което довело до характерния белег на замъка - неговото архитектурно разнообразие.

ЗАМЪКЪТ НОЙШВАНЩАЙН - ВДЪХНОВЕНИЕТО НА ДИСНИ
Нойшванщайн - замъкът на хълма (Германия) - кликнете на изображението за да го видите в цял размер
Замъкът Нойшванщайн е една от най-известните туристически забележителности в Германия. Красивият дворец е построен на 92-метров хълм в Баварските Алпи. Разположението му обхваща югозападната част на тази немска провинция, в близост до Хоеншвангау съвсем близо до австрийската граница. Въпреки, че фотографирането на интериора на замъка Нойшванщайн не е позволено, фасадата му е една от най-често сниманите сгради в Германия. Величествената осанка на този красив дворец е избрана да стане основна част от логото на Уолт Дисни. В превод Нойшванщайн означава Нов лебедов камък, а името му е вдъхновено от рицаря на лебеда от операта на Вагнер „Лоенгрин”. Това е най-известният замък на баварския крал Лудвиг II, често наричан и лудия крал. Освен този, той построява още три два двореца. Разположен в подножието на Баварските Алпи и връх Цугшпице, Т.нар „Замък на лебедовата скала“ се намира в подножието на връх Цугшпице, в местността Алгой, община Швангау, близо до град Фюсен , което е на границата с австрийската провинция Тирол.

ЗАМЪКЪТ ХОХЕНВЕРФЕН
Хохенверфен (Австрия) - Непрестъпната крепост - кликнете на изображението за да го видите в цял размер
Крепостта Хохенверфен е била замислена като военно укрепление. Разположена на върха на внушителен хълм сред Алпите, тя е била напълно непристъпна. До нея се е достигало през три порти и един подземен проход, който отвежда директно в централната зала, но в наши дни лифтът на всеки 15 минути може да ви спести усилията. Строежът на крепостта започва още през 11 в., и до 17 в. Хохенверфен претърпява подобрения, които го превръщат в непревземаема крепост. В този суров замък няма да видите пищна украса и финес, но можете да разгледате оръжейните, приспособленията за изтезания, и ако се осмелите, да надникнете в подземния затвор, откъснат от света с 4-метрови стени и на 9 метра под земята. Военната строгост на Хохенверфен се смекчава от параклиса на Св. Сигизмунд и базиликата от 11 в., украсена с рисунки, датиращи оттогава.

ЗАМЪКЪТ ШАМБОР
Замъкът Шамбор (Франция) - кликнете на изображението за да го видите в цял размер
Замъкът Шамбор е едно от най-красивите дворцови укрепления в ренесансов стил в долината на Лоара. Строежът на замъка започва през 1519 г. по времето на Франсоа I и е завършен през 1547 г. През вековете Шамбор е бил използван като място, където френските монарси са се оттегляли при отстъпление или напрегнати политически моменти. Както повечето укрепени крепости, замъкът Шамбор е заобиколен от голям защитен ров, след който е разположен пищен и красив парк. В състава си Шамбор включва цели 440 стаи. Този замък, който се намира във департамент Лоара-ет-Шер, заемащ централната част на страната, е една от най-емблематичните и разпознавани средновековни постройки на територията на Франция заради невероятната си архитектура.

ЗАМЪКЪТ ХОХЕНЦОЛЕРН
Хохенцолерн (Германия) - приказно приключение - кликнете на изображението за да го видите в цял размер
Замъкът Хоенцолерн (или на бг. Хохенцолерн) е потомствено седалище на пруските царе и немските императори, както и на баварския клон на благородниците от Хоенцолерн. Този невероятно красив замък изглежда като приказен и се счита за един от най-известните и популярни замъци в Европа. Невероятната панорама на околния пейзаж, разстилащ се около Хоенцолерн има признанието си още от император Вилхелм II (1859-1941), който посещава двореца на няколко пъти. Още първата му визита е последвана от фразата: „Гледката от тук горе е цяло приключение". Замъкът Хоенцолерн (Hohenzollern Castle) се извисява величествено върху върха на едноименната германска планина планината Хохенцолерн при надморска височина 855 метра . Под него в живописната котловина остават градчето Хехинген, а съвсем близо е и Бизинген. И двете селища са разположени в полите на Баварските Алпи. Невероятният Хоенцолерн е и на около 30 км в западна посока от Щутгарт.

ЗАМЪКЪТ УИНДЗОР - КРАЛСКАТА РЕЗИДЕНЦИЯ
Замъкът Уиндзор (Англия) - кликнете на изображението за да го видите в цял размер
Замъкът Уиндзор е огромна средновековна крепост, която и до ден днешен е един от символите на кралската власт във Великобритания. Построен от Уилям Завоевателя през 11 век, Уиндзор понастоящем все още се използва от кралицата на Англия. Този замък наред с Бъкингамският дворец е една от двете официални резиденции на Сегашната кралица Елизабет Втора. Обикновено тя идва в замъка Уиндзор през ранното лято и още веднъж през зимата – най-често за Коледа. Уиндзор е отворен за туристически посещения, но само когато върху масивните му кули не се вее знамето на страната. Развяващият се флаг означава, че кралицата в момента е там и не са възможни посещения.

ЗАМЪКЪТ ШВЕРИН
Шверин (Германия) - кликнете на изображението за да го видите в цял размер
Дворецът Шверин, или известен още като Шверин е разположен в едноименния немски град, който е главно населено място на германската провинция Мекленбург-Предна Померания. Този невероятен дворец, намиращ се в тази част на Северна Германия от векове се използвал за главно седалище на херцозите на Мекленбург, но днес е превърнат в седалище на държавния парламент. Разположен красиво и живописно на малък остров насред езерото Шверин едноименният дворец е едно идеално място за почивка през уикенда. Замъкът Шверин определено има какво да предложи на своите посетители. Невероятната архитектура на Шверин му извоюва мястото на една от най-ценните туристически атракции в Германия. Първите писмени сведения за замъка Шверин идват още от 10 век, когато един арабски пътешественик описва постройката на това място през 973 година. Основите на средновековния Шверин са положени през 11 век. По това време в него са живеели една малка славянска група от хора, чиято общност била известна под името Оботрите. Те били разгромени от известния като Хенри Лъва.

ЗАМЪКЪТ ПЕНА - ЧУДОТО НА ПОРТУГАЛИЯ
Замъкът Пена (Португалия) - кликнете на изображението за да го видите в цял размер
Националният дворец Пена (Pena Palace) е едно от седемте чудеса на Португалия. Този невероятен дворец се счита за най-старият дворец на европейския романтизъм и с право може да се каже, че той няма еквивалент никъде другаде по света. Замъкът Пена е основната забележителност и туристическа атракция в невероятно красивия португалски град Синтра, за който Байрон възкликва в едно свое писмо: „Градчето Синтра в Естрамадура е може би най-красивото в света! ”. Синтра се намира на 30 километра западно от португалската столица Лисабон, малко преди Старият континент да се потопи в Атлантическия океан в най-западната си точка - Кабо да рока. Самият дворец Пена или Паласу да Пена се извисява на върха на горист хълм при 500 м надморска височина над град Синтра, а при дневна светлина може да се забележи дори и от столицата Лисабон. Пена няма равен на себе си, защото е уникален със своя колорит и в цветово отношение, и откъм архитектурни стилове. Историята на замъка Пена започва още през 12 век, когато на този връх е изграден малък параклис, посветен на Дева Мария от Пена. През 15 век Крал Мануел l нарежда разширяването на манастира. Векове наред той е бил уединено място за медитация, като е населяван от не повече от 18 души. През 18 век манастирът Пена е силно разрушен от мълния, но най-големи щети върху обителта предизвиква мощното земетресение през 1755-та година.

Коментари

Популярни публикации